İstatistiksel Veri Analizi
Anket Verilerinin Spss İle Analizi Ve Bulguların Yorumlanmasında Uzman İstatistik Desteği
İstatistiksel Veri Analizi
İstatistiksel analiz, yüksek lisans ve doktora tezlerinizin araştırma/uygulama bölümünde, araştırma tezinizi(sav) sınamak amacıyla farklı veri türleri ile yapılan istatistiksel sınama tekniklerini içerir. İstatistiksel analiz çoğu zaman anket verilerinin analizi olsa da, anket yöntemi dışında elde edilen verilerin istatistiksel analizi de mümkündür. İstatistiksel analiz teknikleri çalışmanın türü, araştırma soruları, veri türü gibi bir çok kritere göre farklılaşmaktadır. Bu sebeple uygun istatistiksel tekniklerin seçilmesi ileri derecede istatistik bilgisi gerektirirken, söz konusu tekniklerin uygulanması ise ileri derecede SPSS benzeri paket program deneyimi gerektirir. Günümüzde akademik araştırmaların uygulama kısmında bir çok akademisyen ve öğrenci söz konusu istatistik bilgisi ve istatistik paket programı becerileri konusunda destek alma ihtiyacı ile internet kaynaklarına başvurmaktadırlar. Bu aşamada araştırma genel olarak internet kaynak tarama alanlarına; istatistiksel veri analizi, spss ile veri analizi, istatistik analiz yapan firmalar, anket spss analizi, sosyal bilimlerde veri analizi gibi kelimelerin yazılması neticesinde karşılarına çıkan sayfalar ile sınırlı kalmaktadır. Bu noktada karşımıza çıkan bir çok sayfa ücretli tez analizi yapan firmalardan oluşmaktadır. Söz konusu istatistik analiz yapan firmaların ne derece bilimsel araştırma yöntemi konularına hakim olduğu özellikle incelenmelidir. Zira bir yüksek lisans anket analizi veya doktora anket analizi ile herhangi bir memnuniyet araştırması için yapılan anket analizleri farklı araştırma yöntemlerini içermektedirler.
Veri analizi ile elde edilen bulguların bilimsel geçerlilik ve güvenirlilikleri ancak bilimsel araştırma yöntemleri prosedürleri çerçevesinde kanıtlanabilir. Daha açık bir ifade ile kaynak tarama alanına yazdığınız spss analizi yaptırmak istiyorum ifadesi sonucu karşınıza çıkacak her sayfa bu konuda yetkin olmayabilir.
İstatistiksel tez analizinde bir diğer önemli husus ise yapılan analizlerin uygun formatlarda tablolanıp, yine uygun formatlarda yorumlanabilmesidir. İstatistiksel anket analizi bir çok aşamadan meydana gelmektedir. Sayfanın alt kısmında firmamızdan hizmet alabileceğiniz söz konusu aşamalar sıralanmıştır.
Yapısal Eşitlik Modelleri
Yapısal eşitlik modelleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için Yapısal Eşitlik Modelleri Sayfamızı ziyaret ediniz.
İstatistiksel Analiz Hizmetleri
Anket Ve Araştırma Tasarımı
Araştırma konusunda literatür taraması eşliğinde uygun anket formlarının oluşturulması, ölçek seçimi, gerekli görülmesi halinde ölçek geliştirme ve ölçek uyarlama çalışmaları.
Spss İle Anket Verilerinin Analizi
Araştırma amacıyla toplanan verilerin spss paket programı ile analiz edilip bulgu ve sonuçların yorumlanması.
Ölçek Geliştirme
Araştırma konusuna uygun ölçek bulunamaması veya araştırma konusunun ölçme aracı geliştirmek üzerine olması sebebiyle gereken ölçek geliştirme çalışmasının teorik ve istatistiksel süreçlerinin takibi, analiz ve bulgularının yorumlanması.
Ölçek Uyarlama
Mevcut bir ölçeğin başka bir dile, kültüre uyarlanması veya geçerliliğini kaybettiği düşünülen ölçeğin aynı kültür veya dildeki geçerlilik ve güvenirliliğinin tekrar analiz edilmesi, analiz sonuçlarının yorumlanması.
Anket Analizi Nasıl Yapılır ?
Günümüzde bir çok yüksek lisans ve doktora tezi anket verilerinin analizini içerecek ampirik uygulama kısımları içermekte olduğundan bu süreçteki öğrenci ve akademisyenlerin en sık ve genelde arama motorlarına sorduğu soruların başında “anket analizi nasıl yapılır ?” gelmektedir....devamı
Tez Analizi Nasıl Yapılır ?
Tez analizi kavramını açıklamak için aşamalı olarak “Tez Nedir?” sorusunu cevaplamak ardından Tez Analizi nedir sorusunu cevaplamak daha makul bir yaklaşım olabilir...devamı
İstatistiksel Anket Analizi Aşamaları
1. Tez Konusuna Uygun Bir Araştırma Tasarımı
Bu aşama tezin uygulama kısmında hangi savın veya savların sınanacağı doğrultusunda oluşturulan araştırma hipotezleri ile söz konusu hipotezlerin sınanabilmesi için veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi, anket tasarımı, gerekli ve yeterli veri gözlem sayılarının (örneklem sayısı) belirlenmesi gibi işlemleri içerir. Bu aşamada araştırmacı anket uygulamasına karar verdiyse, anketin tasarımı oldukça önemlidir. Zira tasarlanan anket ile toplanan veriler araştırma sav veya hipotezlerinin analizleri için kullanılacağından, hipotez ve savlar ile ilişkili değişkenlerin geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçebilecek bir anket tasarlamak oldukça önemlidir. Anket tasarımı konusunda olgu ve tutumlar genellikle ölçekler ile ölçülür. Araştırma konusuna uygun ölçeklerin literatür taraması ile elde edilmesi veya ölçek geliştirme/uyarlama çalışmasına yönelinmesi kararı da bu aşamada verilmelidir.
2. Veri Toplama, Veri Girişi
Belirlenen araştırma tasarımı çerçevesinde ve belirlenen sayılarda veri toplamak amacıyla anketlerin belirlenen örnekleme uygulanması , elde edilen verilerin istatistiksel paket programlara aktarılması sürecidir. Söz konusu süreçte yapılacak hataların telafisi çok zor olduğundan veri toplama ve veri girişi süreci titizlikle tamamlanmalıdır.
3.Veri Kontrolü Ve Veri Analizi
Veri toplama aşamasında toplanan verilerin istatistiksel paket programlara aktarılmasından sonra söz konusu verilerin bilimsel tez veya hipotezleri sınayabilecek kalitede veriler olduğundan emin olunması ve veri kalitesini ortaya koyan testlerin uygun bir şekilde yapılıp çalışmada yayımlanacak hale getirilmesi gerekir. Ülkemizde bilimsel içerikli tez analizlerinde veri kalitesini faktör analizleri ve güvenirlilik analizleri ile kanıtlayıp çalışmada yayımlamak bir gelenek haline gelmiştir. Bu aşama aynı zamanda ölçek geçerlilik ve güvenirlilik analizi olarak da adlandırılmaktadır. Toplanan verilerin geçerli ve güvenilir ölçme araçları ile toplandığından emin olunduktan sonra verilerin hipotez ve savları sınamak üzere analizine geçilebilir. Akademik bir tez analizi için yapılacak veri analizi şu bölümler ile tanımlanabilir.
3.1 Yöntem
Bu kısımda araştırma uygulamasının amacı, amaca yönelik hipotez veya savlar,verilerin analizinde kullanılan yöntemler ve araştırma modelinden bahsedilir. Veri analizinde kullanılan yöntemlerin gerekli kaynaklara atıfta bulunularak yapılması kullanılan yöntemin doğruluğu konusunda ikna edici olduğundan her yöntem için temel kaynaklara atıfta bulunmak oldukça faydalı olacaktır.
3.2 Bulgular
Bulgular bölümü anket verilerinin analizi sonucu elde edilen bulguların sunulduğu bölüm olmakla beraber çoğu zaman şu alt bölümlerden oluşmaktadır.
3.2.1 Tanımlayıcı Bulgular
Tanımlayıcı istatistikler alt bölümü çalışmada anket yöntemi ile veri toplanan örnemekleme ait cinsiyet, yaş v.b demografik özellikler ile yine katılımcıların çalışma durumu ve benzeri tanımlayıcı özelliklerine ait özet bilgilerin frekans ve yüzde değerleri ile sunulmasını amaçlar. Söz konusu değerlerin özet bir tablo ve yorumlar ile bulgular bölümünün başında verilmesi seçilen örneklemin demografik dağılımı konusunda fikir vereceğinden örneklem dağılımlarının uygunluğunu kanıtlaması bakımından önemlidir.
3.2.2 Frekans Analizleri
Frekans analizleri alt bölümü örneklemin anket sorularına verdikleri cevapların dağılımlarını içermektedir. Bu bölümde yer alacak kategorik sorulara verilen yanıtların frekans dağılımları ve likert tipli ölçek sorularına verilen yanıtların frekans dağılımları örneklemin genel yaklaşımlarını ortaya koyacağından önemlidir. Likert tipli ölçek soruları için yanıtların frekans dağılımlarına ek olarak soru ortalamasının sunulması tüm örneklem için soruya genel yaklaşımın bir göstergesi olabileceği gibi sorunun standart sapma değeri de cevapların örneklem içinde değişirliliği konusunda fikir verecektir.
3.2.3 Betimsel İstatistikler
Betimsel istatistikler alt bölümü araştırmada kullanılan sürekli değişkenler için min. maks., ortalama ve standart sapma değerlerini içermektedir. Anket yöntemi ile toplanan veriler için genellikle ölçeklerin ve ölçek alt boyutlarının uygun yöntemler ile toplanması ile elde edilen değişkenler sürekli değişkenler olacaktır. Söz konusu sürekli değişkenlerin düzeyleri örneklem için ölçülen tutum, duygu veya davranışın düzeyini belirleyecektir. Diğer yandan ölçek düzeylerinin araştırma hipotezlerinde kullanılacak olması dolayısıyla bu aşamada betimsel istatistiklere ek olarak normal dağılım testleri ile çarpıklık ve basıklık değerlerinin hesaplanıp yorumlanması önemlidir. Zira ileri hipotez testlerinin sınanması esnasında kullanılacak hipotez testinin belirlenmesinde değişken türü, hipotezin türü ile birlikte hipoteze konu olan değişkenin normal dağılım varsayımını sağlayıp sağlamadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
3.2.4 Hipotez Testleri
Hipotez testleri alt bölümü araştırmanın sonuca yönelik en önemli bölümü olarak tanımlanabilir. Bu alt bölüm araştırma amaçları doğrultusunda oluşturulan araştırma hipotezlerinin sınanmasını içerir. Söz konusu sınamalar araştırmanın en yoğun istatistiksel tekniklerinin kullanıldığı kısımlardır. Dolayısıyla bu aşamadaki istatistiksel tekniklerin seçimi oldukça önemlidir. İstatistiksel teknik seçiminde hipotez konu olan değişkenin normal dağılım varsayımını sağlayıp sağlamadığı da göz önünde bulundurularak parametrik veya non-parametrik test teknikleri gruplarından biri seçilmelidir. Parametrik non-parametrik ayrımından sonra ise aralarında ilişki aranan değişkenlerin türü, araştırma sorusu türü gibi hususlar göz önünde bulundurularak uygun test istatistiği belirlenmelidir. İstatistiksel test teknikleri hakkında daha fazla bilgi için parametrik ve parametrik olmayan test teknikleri kısımlarına göz atabilirsiniz. Araştırma sorusuna göre test tekniğinin seçimi için ise istatistiksel teknik seçimi kısmına göz atabilirsiniz.
3.2.5 Sonuç Ve Yorum
Bu alt bölüm uygulamalı olarak elde edilen bulgular ile tezin yazım kısmında ileri sürülen savlar, hipotezler ve benzeri iddiaların uyum derecesi, uyumsuzluk var ise muhtemel sebepleri, uygulamadan elde edilen bulgular ışığında araştırmacının önerilerini kapsamaktadır.
Firmamız yukarıda tanımlanan muhtemel araştırma yöntemleri ve akademik çalışmaya özel gerekebilecek diğer yöntemler için araştırmacıyla birlikte disiplinler arası bir çalışma ortamı yaratma gayretindedir. Bu bağlamda yapılacak spss analizleri ve analizlerin sonuçlarının yorumlanması için en uygun spss analiz fiyatlarını verme gayreti içerisindeyiz. Spss analiz ücretleri için analizi yapılacak çalışmayı yöntem ve veri bakımından inceleyip, yapılması gereken analizler doğrultusunda verilecek fiyatların paket fiyatlara göre daha uygun spss analiz ücretleri olacağı açıktır.
İstatistiksel Veri Analizi Hizmetleri
-
Anket Tasarımı
-
Örneklem Hesaplama
-
Ölçek Geliştirme
-
Ölçek Uyarlama
-
Ölçek Analizi
-
Hipotez Oluşturma
-
Hipotez Testleri
-
Analiz Sonuçların Yorumlanması
-
Anket Verilerinin Analizi
-
Araştırma Modeli Oluşturma
-
SPSS ile Anket Analizi
-
SPSS İle Veri Analizi
Parametrik Hipotez Testleri
-
Z testi
-
Bağımsız Örneklem T testi
-
Bağımlı Örneklem T Testi
-
Tek Yönlü Anova
-
İki Yönlü Anova
-
Tek Yönlü Manova
-
İki Yönlü Manova
-
Kovaryans Anlizi (Ancova )
-
Çok Yönlü Ancova
-
Regresyon Analizi
-
Temele Bileşenler Ve Faktör Analizi
-
Güvenirlilik Analizleri
Non-Parametrik Hipotez Testleri
-
Mann Whitney U Testi
-
Kruskall Wallis H Testi
-
Eşlenik Örneklem Testleri
-
Ki-Kare Bağımsızlık Testi
-
Spearman Korelasyon Analizi
-
Wilcoxon Testi
-
Friedman Testi
-
Sign Testi
*İstatistiksel testler için daha fazla bilgi verilmesi amacıyla oluşturulan bloğumuzu inceleyebilirsiniz.
Parametrik Ve Parametrik Olmayan Testlerin Kullanımı
Bilindiği üzere parametrik test istatistiklerinin güvenilir kullanımı bir takım varsayımların sağlanmasına bağlıdır....devamı
Aracı (Mediation )Etki Analizi
Aracı etki için daha pratik bir tanım ise şu şekilde yapılabilir; Bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerindeki etkisi bir aracı değişken vasıtasıyla gerçekleşiyorsa aracı etki söz konusudur. Aracı etki hipotezinin onaylanması bir dizi şarta bağlıdır. Söz konusu şartlar şu şekilde sıralanabilir;
Bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi olmalı
Bağımsız değişkenin aracı değişken üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi olmalı
Aracı değişkenin bağımlı değişken üzerinde doğrudan bir etkisi olmalı
Denkleme aracı değişken eklendiğinde bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisi azalmalı veya ortadan kalmalı
Son maddede eğer etki tamamen ortadan kalkıyorsa tam aracılıktan, anlamlı bir şekilde azalıyorsa kısmi aracılıktan söz edilebilir.
Düzenleyici (Moderation )Etki Analizi
Düzenleyici etki veya çoklu grup analizi incelenen ilişkinin model dışı bir değişkenin farklı düzeyleri açısından incelenmesi olarak tanımlanabilir. Örneğin X ile Y değişkeni arasındaki ilişkinin Z gibi farklı bir değişkenin farklı düzeylerinde ne yönde ve şiddette olduğu ile ilgileniyorsak burada kullanılacak yöntemin genel adı çoklu grup analizidir. Daha açık bir örnek ise şu olabilir. İş tatmininin iş yeri bağlılığı üzerindeki etkisini incelerken söz konusu etkinin farklı eğitim düzeyindeki alt örneklemler için ne seviyede olduğunu bilmek istediğimizde etkiyi eğitim düzeyine göre bölümlenmiş alt örneklemler için ayrı ayrı incelemek mümkündür. Burada eğitim moderatör (Düzenleyici) durumdadır, zira teorik beklenti eğitim seviyesinin her düzeyi için araştırılan ilişkinin değişmesi, daha açık bir ifade ile ilişkinin eğitim düzeyi tarafından düzenlenmiş olmasıdır. Çoklu grup analizi araştırma modelinden gelen bir yönelim olmalıdır. Bununla birlikte çoklu grup analizleri yapısal regresyon ve path analizleri ile çözümlenebilir. Hatta bazı araştırma soruları için doğrulayıcı faktör analizinin dahi çoklu grup analizi ile incelenmesi mümkündür. Örneğin farklı kültürler için aynı ölçeğin faktör yapılarında bir farklılık ön görüyorsak çoklu grup analizi öngörümüzü sınamak için uygun bir yöntem olarak ortaya çıkar.